{ "title": "Göğüs Dikleştirme", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/gogus-diklestirme-711.jpg", "date": "20.01.2024 14:52:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göğüs dikleştirme, tıpta mastokpeksi olarak tanımlanan operasyondur. Meme dikleştirme operasyonunda vücut ölçülerine uyumlu olan, doğal ve simetrik göğüsler elde edilir. Operasyon öncesinde hastanın vücut ölçüleri değerlendirilerek, göğüslerin dikleştirme formu belirlenir. Göğüslerdeki asimetri tespiti yapılır. Normalde kadınların sağ ve sol göğüsleri birbirinden farklı olur. Göğüslerdeki sarkma oranı da tespit edilir. Bu tespitte göğsün alt çizgisinden ne kadar aşağıda olduğu göz önüne alınır. Kişiler bunu ayna karşısında bile tespit edebilir. Eğer göğüs uçları göğüs katlantı çizgisinden aşağıda olursa, göğüs dikleştirme operasyonun yapılması gerekir. Uzman bir estetik cerrah eşliğinde bu tespit profesyonelce yapılır.

Göğüs dikleştirme hangi yöntemlerle yapılır?

Göğüs ölçülerindeki sarkıklık miktarı, göğüslerin büyüklüğü değerlendirilerek, cerrahi girişimin nasıl olacağı belirlenir. Sarkma miktarı fazla olursa, ameliyattan sonra göğüslerdeki iz daha fazla olur. Bu yüzden göğüsleri bu durumda olan kişilerin izleri sorun etmemesi gerekir.

Hafif derecede sarkık ve gevşek olan göğüslerde

Göğüsler yeteri büyüklükte ise meme başı çevresindeki halka biçimindeki bölüm çıkarılır. Meme başı hafifçe yukarıya kaldırılır. Bu yöntemle yapılan göğüs dikleştirme operasyonlarında meme başının çevresinde halka şeklinde bir iz kalır. Göğüsler fazla büyük değil, sarkma miktarı azsa bu şekilde operasyonda önce damla silikon protezle göğüsler büyütülür.

Orta ve ileri derecedeki sarkık ve gevşek göğüslerde

Göğüslerdeki bu derecedeki sarkıklıkta iki farklı şekilde işlem uygulanabilir. Orta derecedeki sarkmada meme başındaki fazlalık deri halka şeklinde çıkarılır. Göğüs dokusu altından toplanır ve kesi yeri kapatılır. Meme başı etrafında iz kalan bir operasyondur. Sarkma oranı ileri derecede olursa, yine meme başından aynı uygulama yapılır, ancak bu defa göğüs dokusu alttan toplanır ve kesi yeri dikişle kapatılır.

Göğüs dikleştirme operasyonunda iyileşme

Operasyondan sonra bandajlar alındığı zaman, göğüslerde şişlik olabilir, şekilsiz bir görünüm olur. Göğüs altından dik kesi yapılmışsa, burada potluk meydana gelebilir ya da göğüsler arasında asimetri ortaya çıkabilir. Bu etkiler 1 ayda düzelme gösterir. Ancak ameliyattan önce de göğüslerde asimetri bulunuyorsa, bunun düzelmesi zordur. Vücudun her zaman bir tarafı daha farklıdır. Bu yüzden tam simetri olmaz. Ağrı etkisi de bu operasyonlarda pek olmaz. Bazı kişilerde göğüslerde morluk ve şişlik olabilir. Protez kullanılırsa, birkaç gün kol hareketlerinde ağrı çekilebilir. Göğüslerdeki bandaj 3 gün kadar kalır. Bandaj çıkarıldığında yarım atlet tarzında sporcu sutyeni kullanılır. 1 ay sonra kolu çalıştırmak için egzersizler ve yüzme yapılabilir. Göğüs dikleştirme operasyonu sonrasında göğüslerin düzelmesi 6-12 ayı bulur.

Hastaların işlerine geri dönmesi bir hafta içinde gerçekleşir. Ancak ağır işlerde çalışanlar için bu süre 3 aya kadar uzayabilir. Göğüs dikleştirme operasyonu başarılı neticesini uzun süre muhafaza edebilir. Fakat gebelik durumunda, kilo alıp verme ve yer çekimi gibi etkilerden dolayı göğüslerde yeniden sarkma oluşabilir. Yani hastalar operasyonun yaşam boyu etkili olmasını beklememelidir.

Göğüs dikleştirme operasyonun riskleri nelerdir?

Uygulanan diğer estetik operasyonlar gibi göğüs dikleştirme operasyonu da bazı risklere sahiptir. Göğüslerde sertlik olması, yaranın geç iyileşmesi, memelerde asimetri olması, sonradan ameliyatın etkisi dışında meme hastalıkları gelişmesi, hastalarda emzirme sorunu olması, çeşitli alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bu etkilerin ameliyat öncesinde hastalarla paylaşılması gerekir. Bunlara rağmen göğüs dikleştirme hastalara psikolojik olarak olumlu etkiler yapar.
" } ] }