{ "title": "Göğüs Kafesi İskeleti", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/gogus-kafesi-iskeleti.jpg", "date": "19.01.2024 02:31:06", "author": "Süleyman Bozdoğan", "article": [ { "article": "
Göğüs kafesi iskeleti, göğüs kemiği ile 12 çift kaburgadan oluşur. Göğüs kafesi içinde kalp, akciğer ve karaciğer bulunur. Göğüs kefesinin gelişmediği durumlar da içeride bulunan organların gelişmesi halinde kafesi oluşturan kemiklere zarar vererek göğsün parçalanmasına yol açabilir. Günümüz çağında çocuk yaşta önlem alınan çocuklarda bu hastalığın giderilmesi bulunmuştur. Göğüs kafesi kalp ve akciğerleri dış etkilerinden korunmaya yarar. Soluk alıp vermemizde bize çok yardımcı olur. İnsan vücuduna en önemli şekil veren kemikten bir parçadır. İnsan bedeninin, boyun ile karın arasında yer üst bölmeye göğüs kafesi denir. 12 omur, 12 çift kaburga, göğüs kemiği ve bunlara bağlı kaslar ile kas kılıflarından oluşan göğüs kafesi, karın boşluğundan diyafram aracılığıyla ayrılır. Solunum sisteminin başlıca organları ve dolaşım sistemi ile sindirim sisteminin bazı bölümleri göğüs boşluğu içerisinde yer alırlar. Akciğer göğüs boşluğunun yan bölümlerinde, kalp ve yemek borusuyla 'mediyastın' adı verilen kendi içinde kapalı bir bölüm içerisinde bulunurlar (Mediyastin, bu organlardan başka, kalpten çıkan büyük damarları soluk borusunu, timüs bezini ve bazı sinirleri de içine alır).

Göğüs kafesinin görevleri
Göğüs kafesi iskeleti oval bir şekildedir. Göğüs kafesi iskeleti minerallerin bir araya gelmesiyle birleşerek kemik halini alan bizi dış etkilerinden koruyan vücudumuzun en önemli parçalarındandır. Göğüs kafesi iskeleti gelişmeyen insanlar da soluk alıp verirken kefesin içinde bulunan organlarına zarar verebilir. Göğüs kafesi iskeletinin zarar görmesi yani dışarı taraftan sert tepki alması durum da kafesin için de bulunan kalp ya da ciğer gibi organların zarar alması halinde insanı ölüme kadar götürebilir. Gelişmeyen iskelet içeride bulunan organların parçalanmasına neden olabilir.
" } ] }