{ "title": "Göğüs Kafesi Kemikleri", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/gogus-kafesi-kemikleri-8946.png", "date": "19.01.2024 14:20:09", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Göğüs Kafesi Kemikler, Göğüs kafesi toplam 37 kemiğin birbirlerine çeşitli eklemlerle veya kıkırdak dokularla tutunmaları sonucu meydana gelmiştir. Göğüs içinde akciğerler, büyük damarlar, kalp, yemek borusunun bir bölümü gibi önemli organlar bulunur. Göğüs kafesi, içerisinde bulunan organlar için iyi bir koruyucu olmakla kalmaz, aynı zamanda elastik özelliği sebebiyle solunum hareketlerinin normal bir şekilde sürdürülmesine katkıda bulunur. Göğüs kafesi 12 çift kaburga, 12 tane sırt omuru, 1 göğüs kemiği ve bunlar arasındaki eklemleşmeler ve kıkırdak doku bağlantılarıyla toplam 37 kemikten meydana gelmiştir. Göğüs kafesini, kesik tepesi yukarıda tabanı aşağıda olan bir koniye benzetilmektedir. Kesik olan tepedeki deliğe“göğüs üst açıklığı”, tabandaki deliğe ise“göğüs alt açıklığı” denir.

Göğüs Kafesinde Bulunan Kemikler

Göğüs üst açıklığı arkada birinci sırt omuru, yanlarda birinci kaburgalar, önde manubrium sterni ile sınırlanmıştır. Bu deliğin ön-arka çapı 6 cm, enine çapı ise 10 cm'dir. Göğüs alt açıklığı 12. Sut omuru ve 12. Kaburga, yanlarda kaburga kavisleri (Arkus kostarum), önde ise ksifoidle bulunmaktadır. Bu deliğin ön arka çapı 12 cm. Enine çapı ise 26 cm. Kadardır. Sol ve sağdaki kaburga kavislerinin göğüs kemiği altında yaptıkları 70-55 derecelik açıya“göğüs kemiği altı açısı” denmektedir.

Göğüs kafesini oluşturan kaburga kemikleri 12 çifttir. Bunların bir kısmı baştan itibaren 7 çifti göğüs kemiğine bağlıdır. 8, 9, 10'uncu kaburga kemikleri de 7'nci kaburga kemiğinin kıkırdak bölümüne bağlıdır. 11 ve 12'nci kaburga kemiklerinin ön uçları ise boştadır. Bütün kaburga kemikleri sırtta, sırt omurlarına bağlıdır. Göğüs kafesini oluşturan kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.

Göğü Kafesinin Görevi

Göğüs kafesimizin en önemli görevi ise akciğeri, kalbi, karaciğeri, böbrekleri ve büyük damarları, dışarıdan gelecek zararlara karşı katman olarak gövdeyi sararak korumaktır. Soluk alıp verilmesiyle birlikte göğüs kemikleri hareket ederek genişler.

Kemikler vücudun düz bir biçimde doğrulmasını sağlamaktadır. Temel kaynağı ise kalsiyum ve minerallerden meydana gelmiştir. Sert bir durumda olup iç kısmında ilik bulunmaktadır. Herhangi bir nedenle kırılan kaburgaların iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yaşlı insanlarda bu süreç çok daha uzun sürmektedir. Beslenme şartlarına göre de kemik kaynaması kısalır ya da uzamaktadır. Gelişim süreciyse ergenlik çağına kadar olmaktadır.
" } ] }