{ "title": "Göğüs Kafesi", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/gogus-kafesi.jpg", "date": "20.01.2024 06:46:13", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Göğüs Kafesi, boyun ile karın bölgesi arasında kalan vücudun üst bölümü olmaktadır. Göğüs kafesi karından diyafram ile ayrılarak içerisinde sindirim, dolaşım ve solunum organları bulunan bir bölüm olmaktadır. Bu nedenle bu bölgede oluşmakta olan herhangi bir hastalık oldukça ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Göğüs kafesi içinde bulunan kalp ve akciğerler insan hayatı için oldukça çok büyük önem taşıdığından dolayı bu bölgelerde oluşan herhangi bir hastalık çok önemlidir ve hayati durum taşımaktadır. Göğüs kafesi ağrıları genel olarak bu bölgedeki bir yaralanmadan dolayı oluşur ve bunu göğüs ağrısı ile karıştırmamak gerekmektedir. Genellikle göğüs kafesi ağrısı yaş ilerledikçe kendisini belli etmeye başlıyor. Göğüs kafesi çoğu zaman diğer ağrılar ile karıştırılmaktadır.

Göğüs kafesinde oluşan herhangi bir problem hastalığın veya kalple ilgili bir problemin de habercisi olmaktadır. Göğüs kafesi ağrıları genelde göğüs ağrılarıyla karıştırılmaktadır, bu da kişilerde panik oluşmasına sebep olmaktadır. Fakat bu ağrı genellikle dolaşım sistemi ile ilgili olmayıp göğüs kemiğinden dolayı oluşan sıkıntılardan dolayı kaynaklı olmaktadır. Göğüs kafesindeki problem genellikle kendini göğüs kemiğinde göstermekte olup genel olarak sol üst tarafta da ortaya çıkabilmektedir. Göğse baskı yapmak ya da vücudun üst tarafını germek ağrıyı daha da kötüleştirmekte ve daha çok hissettirmektedir. Farklı durumlar göğüs kafesinin farklı bölgelerinde de ağrı oluşturabilir ya da meydana getirebilir. Bir de ağrı oluşan bölgede ses de gelebilmektedir. Ayrıca bunlarla sınırlı kalmayıp göğüs kafesinde veya göğüsteki herhangi bir eklemde görülen ağrı eklemlerin zarar görmesinden dolayı da kaynaklı olabilmektedir. Göğüs kafesi ağrısı kas çekilmesinden kaburga kırığına kadar birçok nedenle de meydana gelebilmektedir. Göğüs kafesi yaralanmadan hemen sonra oluşabilecek ağrı durumunda yavaş yavaş zaman içerisinde daha çok sorunlara da ilerleyebilir. Fakat herhangi bir durum olmayıp göğüs kafesinde problem yaşıyorsanız hiç zaman kaybetmeden Uzman bir doktor tarafından muayene olunması gerekmektedir. Göğüs kafesi ağrısının en sık karşılaşılan durumları ise kas çekilmesi veya morarmış kaburgalar olmaktadır. Göğüs kafesi ağrısının diğer nedenleri ise şu şekilde olmaktadır:
Nefes alındığı zaman ya da vücudun belli bir pozisyonda olacak şekilde hareket ettirildiği zaman şiddetli bir şekilde ağrı hissediliyor ise ya da nefes alıp vermekte herhangi bir sorun yaşanıyor ise acil şekilde Uzman bir doktor ile paylaşılmalı ve yardım alınmalıdır. Fakat göğüs kafesi rahatsızlığı ile basınç hissediliyor ise veya göğsde ağrı var ise acil yardım istenilir. Bu gibi belirtiler vücutta yavaş ve sinsice oluşabilecek bir kalp krizinin bulguları olabilmektedir. Eğer ağrının nedeni bir kaburga kırılması veya kaburga çatlağı ise reçetesiz alınıp kullanılan ilaçlar işe vücuda yaramıyorsa doktora gidildiğinde ağrı kesici ilaçlar yazmaktadır. Ayrıca kompresyon sargısı da kullanılabilir. Bir kompresyon sargısı göğsün etrafına sarılan büyük bir elastik bandaj olmaktadır. Kompresyon sorunlu olan bölgeyi destekler veya daha fazla yaralanma, ağrıyı önlemek amaçlı sıkı bir şekilde tutmaktadır. Fakat bu gibi sargılar çok nadir durumlarda kullanılmaktadır çünkü kompresyon sargısının sıkılığı nefes alışverişi zorlaştırmaktadır. Bu durum pnömoni riskini geliştirerek arttırabilir. Bu nedenle herhangi bir göğüs kafesi sıkıntısında uzmana başvurulmalıdır.
" } ] }