{ "title": "Göğüs Kemiği", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/gogus-kemigi.jpg", "date": "19.01.2024 23:42:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Göğüs kemiği, tıpta sternum olarak adlandırılır. Göğüs kafesinin ön tarafında ve orta kısmında yerleşen yassı bir kemik olan göğüs kemiği, üç bölümden oluşur. Bunlar sırayla manubrium sterni, sternum gövdesi ile ksifoid çıkıntı olarak tanımlanır. Manubrium sterni kısmının üst kenarında ise jugular çentik yer alır. Bu bölüm vücutta rahatlıkla görülebilir. Göğüs kemiğinde üst kenarın orta kısmında, boyunda küçük bir çukurcuk bulunmaktadır. Burası jugular çentiğe uymakta ve buna jugular çukur denir. Manubriumun üst iki yanında 2 çentik vardır. Bunlar köprücük kemiği çentiği olarak tanımlanır. Burada köprücük kemiğinin iç yan ucu eklemleşmiştir. Alt kenarıyla manubrium sternum gövdesine bağlanmaktadır. Bunların arasında ise açıklığı göğüs boşluğuna bakan açı bulunur. Buna göğüs kemiği açısı denmektedir. Bu açı göğüste ortada bir kabarıklık şeklinde hissedilebilir. Bu kabarıklığın hizasında ikinci kaburganın kıkırdak ucu da göğüs kemi ile eklemleşir.

Sternum gövdenin yan taraflarında kaburgaların kıkırdak uçları ile eklemleşen çentikler olmaktadır. Gövde alt kısımda ksifoid çıkıntı ile eklemleşmektedir. Ksifoid çıkıntı ise tepe kısmı aşağıya bakan üçgene benzemektedir. Burası göğüs kemiğinin alt ucundaki derinin altında kolayca hissedilir. Bunun tepesi kıkırdak yapıdadır.

Göğüs kemiği rahatsızlıkları

Göğüs kemiğinde yani halk arasında bilinen adıyla adem tahtasında ağrı olursa, vücutta başka alanlarda herhangi bir ağrı olmazsa, bu tietze sendromu olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Aslında bu bir kostokondrit rahatsızlığıdır. Kaburgadaki kıkırdakları tutar. Rahatsızlıkta özellikle göğüs kafesi önünde ağrı, göğüs kemiği çevresinde bulunan dokularda şişme meydana gelebilir.

Kaburgada olan iltihap ağrının oluşmasını sağlar. Göğüs kafesine alınan bir darbe iltihaba yol açabileceği gibi, genellikle bunun sebebi pek bilinmez. Kaburga hareket ettirildikçe ya da bu alana basınç uygulanmasıyla ağrı şiddetlenebilir. İlk aşamada ağrı ortaya çıktığında, hastalar kalp krizi şüphesi duyarlar. Bu rahatsızlık acil bir durum olmasa da göğüste aniden, şiddetli ağrı ortaya çıkarsa, hemen doktora gidilmesi tavsiye edilir. Kaburgaların birleşim yerindeki şişme nedeniyle ya da şişmeden meydana gelen hassasiyet temel belirtidir. Hastanın kalp ve akciğer hastalığı bakımından mutlaka röntgen, kan testleri gibi tetkikleri yapılmalıdır. Tedavi içinde Uzman bir fizik tedavi doktoruna başvurulmalıdır.
" } ] }