{ "title": "Göğüs Şişmesi", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/gogus-sismesi-1771.jpg", "date": "21.01.2024 09:42:17", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Göğüs şişmesi, Göğüste oluşan şişliklerin birçok sebebi olabilir. Bu durum cinsiyete ve yaşa göre yorumlanmaktadır. Göğüs şişmesi belli zamanlarda normal olabilirken bazen de önemli bir hastalığın habercisi de olabilmektedir. Kadınlarda genellikle adet dönemlerinde ve hamilelik zamanlarında bu şişkinlik görülebilmektedir.

Göğüs şişmesi belirtileri nelerdir?
Göğüs şişmesi neden olur?

Bayanlarda adet dönemlerinden önce ve sırasında göğüs şişkinliği görülmektedir. Det kanamasından evvel göğüslerde ve karın kısmında hafif şişkinlik oluşur. Fakat bu şişkinlik hamilelik dönemindeki gibi büyük değildir. Göğüs şişmesi ya da memedeki hassasiyet genellikle menstrüal döngüsünün ikinci yarısına denk gelir. Bu durum bütün kadınlarda görülmektedir. Adet dönemi esnasında da kadınlarda şiddetli veya hafif olarak da hassasiyet ve şişlik görülmektedir. Adet döngüsü zamanında memelerde bulunan süt kanalları bazı zamanlarda östrojen üretiminde artış olmasına bağlı olarak genişleyebilir. Östrojen üretimi çoğu zaman adet döngüsünün başlangıcından başlayarak ortalarına kadar en üst noktasına ulaşır. Göğüslerde bulunan süt bezleri adet döngüsü zamanın 21-28 günleri arasında artan, en yüksek aşamada progesteron hormonundan kaynaklı olarak büyüme meydana gelir. Bu zamanda göğüslerde ağrı ve hassasiyet sürekli ya da aralıklı olarak oluşabilir. Kişiye göre göğüs dokusundaki hisler değişebilir.

Hamilelik döneminde göğüs şişmesi ve hassasiyet daha çok belirgin durumdadır. Ayrıca hamilelikte göğüslerdeki şişlik normaldir. Bunun dışında hamileyken meme uçlarında da ağrılar görülebilmektedir. Bu tarz ağrılar doktor kontrolünde olarak normal veya anormal mi olup olmadığı değerlendirilir. Meme şişliğinde muhakkak doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Kadınların kullanmış olduğu doğum kontrol hapları da hafif derecede şişliğe sebep olmaktadır. Diğer sebeplerse memedeki hücrelerim anormal derecede çoğalması (Atipik hiperplazi ve papillomlar), süt kanallarının genişlemesi (Kanal ektazi), göğüs yağ dokusu hasarı (Yağ nekrozu), meme kanseri, mastit ya da apse (Fibrokistik değişikler ve enfeksiyon) göğüs şişmesine neden olabilmektedir. Bunların dışında kist, meme dokusundaki hasardan ve tümörden kaynaklı olabilir. Yalnızca durumun tespiti doktor muayenesinde anlaşılmaktadır. Tespitten sonra doktorun tavsiye etmiş olduğu tedavi uygulanmalıdır. Özellikle rahatsızlık için birçok materyal ve bitkisel ilaç bulunmaktadır. Şifalı olan bitkileri ve materyalleri kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Bu tarz ürünler deri hasarı, enfeksiyon ve başka hastalıklara sebep olabilir.

" } ] }