{ "title": "Göğüs Ucu", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/gogus-ucu-8554.jpg", "date": "20.01.2024 16:14:18", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Göğüs ucu problemlerinin birçok değişik sebebi olabilir. Göğüs ucundan akıntı, alttan çekilmiş gibi çökmüş göğüs ucu, areolada yumru belirtisi, göğüs ucunda pullanma problemlerin başlıca belirtileridir. Göğüs ucu değişikliklere dikkat çekmek her zaman çok akılcı olmaktadır. Çoğunlukla belirti iyi huylu olsa bile kanser belirtisi de olabilir. Göğüs ucu kanseri uzak bir ihtimal olmakla birlikte, süt kanallarınızdan birinde küçük selim bir tümör gelişme gösterebilir. Eğer ergenlikten beri içerlek ya da çekilmiş göğüs ucu varsa bu normal bir durumdur. Yaşamınızın daha ileri bir evresinde normal bir göğüs ucu içe çökerse, bu da bir kanser belirtisi olarak görülebilir. Areoladaki yumrular genel olarak, yağ bezleri tıkanmış olduğundan dolayı gelişen kistlerdir. Fiber bir enfeksiyon meydana gelirse, kist çıbana dönüşebilir. Göğüs ucunun pullanması genel olarak selim değişikliklere bağlı olmaktadır. Geçmez de ısrarla devam ederse, altta yatan bir kanser ihtimalini kaldırmak için biyopsi ihtiyacı duyulur.

Çökük Göğüs Ucu Nasıl Düzeltilir

Çökük göğüs ucu genel olarak vücudun göğüs içine doğru olmasıyla ortaya çıkan tıbbı bir durum olarak belirti göstermesidir. Bunda genel olarak doğumsal değil fakat gelişimsel olan bir durum belirtisi söz konusu olabilir. Bu belirtinin olduğu kişinin, genç kızın göğüslerinin gelişim sürecinde göğüs ucu ile meme dokusu arasındaki süt kanalları ve bağ dokularının gelişimi esnasında oluşan göğüs ucunu içeriye doğru dönmesiyle ortaya çıkan bir durum olmaktadır. Özellikle meme kanseri gibi durumlarda da göğüs ucu çöküklüğü karşımıza çıkar. Eğer uzun süreden beri yani kişinin gelişim sürecinden bu yana bağlı olan bir problem ise bu durum gelişimsel bir sorundur. Fakat son birkaç ay içerisinde ortaya çıkmış bir belirtiyse eğer o zaman başka nedenleri araştırmakta gerekli olabilir. Öncelikle ana tedavi yöntemi emzirme olabilir. Bunun için değişik pompalar veya süt sağma pompaları en temel tedavi yöntemi olmaktadır. Çökük göğüs ucu birçok bebek doğduktan sonra annesini emdiği dönem içerisinde kendi kendini toparlayacağı bilinir. Göğüs uçlarının dışarı çıkarılmasındaki yapılan ameliyat göğüs ucunu aşağıya doğru içeriye doğru çeken fibrotik bağlar ve kısa kalmış süt kanallarını serbestleştirilmesi ile gerçekleşir. Bunlar serbestleştirildiğinde adeta göğüs ucunu içeriye doğru çeken lifler kesilmiş gibi göğüs ucu dışarıya doğru çıkar. Küçücük bir noktada birçok süt kanalı da o kısımda bulunduğundan dolayı bu cerrahi işlem esnasında süt kanallarının hasarlanma ihtimali olmaktadır.

Göğüs ucu asimetriği diye bakıldığı zaman aslında hep göğüs ucu diye konuşuluyor fakat göğüs ucu ve göğüs ucunun çevresindeki kahverengi deri alanının beraber değerlendirilmesi son derece önemlidir. Göğüs ucunun izole olarak birbirinden farklı asimetrilerini daha az görülür. Fakat göğüs ucu çevredeki kahverengi deri dokusuyla beraber olan asimetriler daha sıklıkla gözlemlenir. Bunlarda en fazla gözlenen büyüklük fakları, bir göğüs ucu areola kompleksi çok daha büyükken diğeri daha küçük olabilir. Genel olarak küçük kalmasından ziyade daha büyümesi sorun teşkil etmektedir. Çoğunlukla göğüs asimetrisiyle beraber olmakla birlikte nadir olarak izole göğüs ucu asimetrileri de görülebiliyor. Bunları birbirine benzetmek birebir simetri sağlayabilmek için çoğu zaman imkânsız olmamakla birlikte çok kolay değildir. Cerrahi işlem olarak yapılan işlemde genellikle lokal anestezi altında olması gerektiğine inandığımız normal göğüsün kahverengi bölge çapı ölçülüyor ve diğer göğüsün kahverengi bölge çapı o çapta bir daire olarak işaretlendikten sonra lokal anestezi altında fazlalık olan deri kısmı kesilerek alınıyor ve özel bir dikiş uygulanarak çevresi dikiş yapılarak kapatılıyor.
" } ] }