{ "title": "Göğüste Kist", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/Goguste-Kist-84.gif", "date": "21.01.2024 05:07:12", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Göğüste kist; Memede oluşan kistler içi sıvı, yarı sıvı ya da katı madde içeren oluşumlardır. Memede oluşan içi sıvı dolu olan keseler, salgı bezleri ile destek bağ dokusunda oluşan yoğunlaşmalar nedeni ile küçük süt kanallarındaki tıkanma yüzünden oluşur. Bu tıkanmalar ile göğüs kisti oluşur. Bu şekilde oluşan yapılar yumuşaktır ve elle kontrolde üzüm tanesi gibi hissedilir. Bu yapılar genellikle menopozla birlikte yok olurlar. Bu kistlerin iki cm'den küçük olanları ultrason ve mamografi ile yapılan muayenelerde tespit edilir. Bu şekilde olan kistler herhangi bir ağrı ya da yakınmaya sebep olmazlar. Ağrı ve yakınmaya sebep olanlar genellikle iki cm'den daha büyük olan kistlerdir ve bu kişiler meme hareketlerini azaltan sütyen kullanarak ayrıca tuz ve kafeini azaltarak sıkıntılarını azaltabilirler.

Memede bir veya birçok göğüste kisti olabilir. Genellikle yuvarlak ya da oval şeklinde farklı kenarları olan keseciklerdir. Memede tespit edilen kistler büyük ve ağrılı olmadığı sürece tedavi etmeye gerek yoktur. Bu şekildeki kistlerde doktorun uygun görmesi ile sıvı boşaltılarak sıkıntıya neden olan belirtiler azaltılabilir. Memede oluşan kistler 35 - 50 yaş arasındaki menopoz öncesi kadınlarda sıkça görülebilir.

Göğüs kistlerinin belirtileri nelerdir?
Göğüs muayenesi

Elle yapılan kontrolde kadının memesindeki yumruyu hissetmesinden sonra doktora gidip çeşitli taramalardan geçmesi gerekir. Doktorunuz sizin ve ailenizin tıbbi geçmişine baktıktan sonra elle muayene yapacak sonrasında sizi ultrason ve mamografi ye yönlendirecektir. Doktorunuz yaptığı elle muayenede yumruların yapısına bakacaktır ve başka sorunlar olup olmadığını gözlemleyecektir. Doktorunuzun işaret koyduğu yer ya da yerler ultrason altında incelemeye alınacaktır. Meme ultrasonu kitlenin sıvı dolu ya da katı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır. Sıvı dolu kitleler genellikle göğüs kistidir, sert görünümlü büyük kitleler ise 'fibroadenom' adıyla adlandırılan kitlelerdir. Doktorunuzun ultrason sonucu ve yaşa bağlı olarak yapılan mamografi sonucu değerlendirmesinden sonra bir problem olup olmadığı ortaya çıkar. Bazı durumlarda doktorunuz inci iğne aspirasyonu ile kitle içindeki sıvıdan çekerek bu sıvıyı kontrol eder. Eğer sıvı kanlı değil ise ve yumru kayboldu ise başka teste ya da tedaviye gerek duyulmaz. Çekilen sıvı kanlı bir görünümde ise ve yumru duruyor ise sıvının bir örneği analiz edilmek üzere laboratuara gönderilir ve sonuca göre hareket edilir.
" } ] }