{ "title": "Göğüste Süt Birikmesi", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/goguste-sut-birikmesi-8606.jpg", "date": "20.01.2024 04:11:06", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "

Göğüste süt birikmesi, Kadınların hamilelik sonrası yani doğumdan sonra bebeklerini emzirmeleri bebeklerinin sağlığı için hem de kendileri için çok faydalı. Bebek emziren annelerde kanser riski daha az olurken, emzirmeyen annelerde meme kanseri riski daha fazla oluyor. Bu yüzden bebeğinizi en az 6 ay kadar emzirin. Kadınların emzirme sonrası yani bebeği memeden ayırdığı zaman göğüste süt birikmesi oluyor. Bu dönem biraz zorlu geçiyor ve göğüslerde ağrı yapıyor.

Sütün fazla yapılması ve kılcal damarlarda kanın birikmesi sonucu oluyor ve göğüsler şişiyor. Göğüste süt birikmesi ağrı yapabiliyor. Göğüste süt birikmesi aynı zamanda ateş de yapıyor. Genellikle süt salgısının arttığı ilk günlerde görülüyor. Bebeğin iyi emmemesi, öğün aralıklarının uzun olması sonucu gelişiyor.

Göğüste süt birikmesi olduğu zaman bebeğinizi sık sık emzirin. Eğer bebek memeyi emmekte zorlanıyorsa, anne sütünü sağarak memeler bir miktar boşaltılmalıdır. Anne sütü kolay aksın diye ağrılı göğüsünüzün üzerine sıcak havlu koyarak sütün akışı daha çok hızlanır. Annenin istirahat etmesi çok önemli oluyor. Annenin çok ağrısı olursa analjesik olarak parasetamol verilmelidir. Annelerde süt kanalları yani tıkanmış kanal göğüste bir şişlik yapıyor. Bazen göğüs kırmızı ve ağrılı oluyor. Bu durum süt kanallarının tam olarak boşalmaması nedeniyle oluyor. Bu yüzden anne süt dolaşımını engelleyen dar sütyen giymemesi gerekiyor. Anneler süt akımını engelliyecek şekilde yüzü koyun uyuması sonucu da gelişebiliyor. Anneler göğüstesüt birikmesi olmaması için emzirmeye daima göğüsün şiskin olduğu taraftan başlayın. Emzirme sırasında koltuk altından meme başına doğru masaj yapın. Her emzirme yaptığınız zaman sonunda göğüsünüzü iyice boşalmasına dikkat edin. Bu çok önemlidir. Bebekleri tek taraflı emzirmeye asla alıştırmayın. Her emzirmeyi farklı pozisyonda yapın. Meme başında kuruyan süt pıhtılarını ıslak bir bezle alın ve temizleyin. Bebeğin emmesi daha kolay olacak ve sütün akışı hızlanacaktır. Memenize sıcak kompresler yapmayı sakın unutmayın.

Memede süt kanalları tıkandığında mastit denilen yaygın meme dokusu iltihabı oluyor. Tek taraflı veya çift taraflı olabiliyor. Bakteriyel bir nedene bağlı olabilir veya süt kanalları tıkanıklığı sonucu da olabiliyor. Bakteriyel nedene bağlı olarak gelişen tipte bulgular kanal tıkanıklığına benzerdir ve daha şiddetli oluyor. Tedavi açısından süt kanal tıkanıklığı sonucu basit bir iltihab olabiliyor, mastite iltihabına bağlı olarak da enfeksiyon olabilir. Buna doktorunuz karar verecektir. Ama bebeği emzirmede bir sakınca yoktur. Göğüslerde biriken sütü boşaltmak gerekir.

Çünkü meme apsesinin olmaması için bu çok önemlidir. Emziren annede meme iltihabı için öncelikle mikrop var mı yok mu buna dikkat edilmelidir. Süt memede biriktiği için iltihap oluşuyor. Daha sonra da bazı kişilerde kitle meydana geliyor. Çünkü süt kanalının tıkanması ve süt biriktiğinden sonra kitle oluyor. Tıkalı bir süt kanalı memede enfeksiyon yapıyor ve tedavi edilmesi gerekiyor. Kitleyi tedavi edebilmek için göğüsünüzü her öğünde tamamen boşalmasını sağlayın. Önce süt biriken o memenizi fazla emmesini sağlayın. Emzirme sırasında göğüsünüzde oluşan kitle sizi endişelendirmesin. Kırmızı ve hassas olan kitle muhakkak emzirmeyle ilgili olabilir. Emzirme sonrasında hala süt birikmesi varsa elle ya da süt pompası ile boşaltın. Tıkanmış süt kanalı üzerinde bir baskı olmamasına dikkat edin.
" } ] }