{ "title": "Göğüste Yanma", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/goguste-yanma.jpg", "date": "21.01.2024 12:37:25", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Göğüste Yanma, oluşumu genel olarak ciddi hastalıkların habercisi olmasından dolayı korkutucu olabilir. Fakat, göğüste yanma hissinin tehlikeli olmayan ve kolay bir şekilde tedavi edilebilecek nedenlerden kaynaklanması da mümkün olabilir. Göğüste yanma hissinin ciddi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığının araştırılması için muhakkak bir doktora başvurmak gerekir. Göğüste yanma hissine eşlik eden belirtilerin not edilmesi, uygun tedavi yöntemlerini belirlemede yardımcı olmaktadır. Göğüste yanma oluşumu genel olarak;
Göğüste yanma belirtisinin asıl sebebini belirlemek, bu problemin altında yatan durumu teşhis ederek gerekli tıbbi yardımı almak açısından yardımcı olmaktadır. EKG yani elektrokardiyografi, röntgen filmi, kan testi ve CT taraması gibi tıbbi yöntemler göğüste yanma oluşumunda uygun teşhisin yapılmasında kullanılan yöntemler arasındadır. Sürekli olarak eden göğüste yanma belirtisi, anjin gibi vücuda yetersiz oksijen ve kan iletimine neden olan bir hastalığın sinyali olmaktadır. Bu ağrıya aynı zamanda göğüs kafesinin hemen arkasında bulunan veya sıkışıklık hissiyle başlayarak omuzlarda, sol kol ve çene kemiğine doğru yayılan bir ağrı eşlik etmektedir. Bu belirtiler kalp krizi belirtilerine benzerlik gösterir ve daha hafif olarak belirir. Kalp zarı iltihabı ve aort damarında oluşan yırtılmalarda göğüste ağrı ve göğüste yanma hissine neden olur. Derin bir nefes aldığınız zaman veya öksürdüğünüz zaman göğüste yanma hissi oluşumu, solunum sistemi probleminin habercisi olmaktadır. Zatürre rahatsızlığı, akciğer zarı iltihabı, akciğerde enfeksiyon olması veya akciğerlerde kan pıhtısı olması nedeniyle oluşan damar tıkanıklığı göğüs yanmasına sebep olabilir. Astım atağında göğüs sıkışması, hırıltı veya nefes darlığı yaşanması göğüste yanma hissine eşlik eden şikâyetlerden olabilir. Mide ülseri rahatsızlığı, göğüs kafesinin alt kısmında açlık esnasında artan yemekten sonra azalan bir göğüs yanması hissine neden olur. Baharatlı ve yağlı yemeklerden sonra artan göğüs yanması hissi ise safra kesesindeki iltihaba işaret etmektedir. Kostokondrit rahatsızlığı, kıkırdak dokunun iltihaplanması anlamına gelir ve göğüste yanma hissine neden olur. Bu ağrı genellikle sol tarafta oluşur ve hareket ettiğiniz zaman ya da göğüs kafesine dokunulduğunda artış gösterir.

Göğüste Yanma Tedavi Nasıl Yapılır?

Göğüste yanma belirtisi birçok hayati tehlike taşıyan hastalığın işareti olabileceğinden dolayı belirtilerin ortaya çıktığı ilk andan itibaren dikkatli davranmak gerekir. Göğüste oluşan yanma hissinin daha da kötüye gitmemesi için panik yapmamak gerekir. Eğer göğüs yanmasının daha da arttığını ve birkaç dakika sonra yatışmadığını fark ederseniz, bir an önce doktorunuza başvurmanız gerekir ve bu sayede gerekli tedaviye başlamanız gerekmektedir. Göğüste yanma belirtisi ortaya çıktığında, rahat bir pozisyon alıp dinlenerek yavaş nefes almaya çalışın. Bu hususta telaş yapmak göğüs yanmasını daha da arttıracaktır ve sağlıklı düşünerek sorunun kaynağını bulmanızı engel olacaktır.
" } ] }