{ "title": "Kunduracı Göğsü", "image": "https://www.gogus.gen.tr/images/kunduraci-gogsu.jpg", "date": "19.01.2024 21:07:40", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "Kunduracı göğsü veya yine halk arasındaki deyişle çökük göğüs ya da literatürdeki ismiyle pektus ekskavatum, doğuştan gelen ve yaklaşık 400 canlı doğumda bir ve çoğunlukla da erkek çocuklarda görülen bir yapısal bozukluktur. Göğüs kafesinde kaburgaların birleştiği göğüs duvarının içe çökük olarak izlendiği bu bozukluk, neredeyse %80 oranındaki vakada doğumdan itibaren 1 yıl içinde anlaşılabilmektedir. Hastaların kunduracı göğsü hastalığına olan ailesel yatkınlığı bu hastalığı ortaya çıkaran önemli faktörlerden olup, bu hastalık ülkemizde nadir görülen bir tablo değildir.

Kunduracı Göğsü Hastalığı Neden Olur?

Göğüs duvarının içe doğru basık olmasının nedeni kaburgaların fazlaca büyümüş olması olsa da kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Anormal olarak gelişen kaburganın kıkırdak dokusu kısmı halk arasında iman tahtası olarak da adlandırılan göğüs duvarını geriye doğru çekmektedir. Hayatın ilk yıllarında fiziksel olarak ağrı ve sorun oluşturmayan bu durum, yaş ilerledikçe özellikle de egzersiz ve fiziksel aktivite sonrası göğüste ve sol meme bölgesinde ağrıya ayrıca kalpte çarpıntı, ritim bozukluğu ve üfürüme yol açmaktadır.

Genel olarak bakıldığında iç organlara kesin bir zararı mevcut görünmemektedir. Ancak bozuk yapının kalbe doğru geriye ilerlemesi özellikle kalp karıncığı ön duvarında çukurlaşmaya sebebiyet vermektedir. Hastalığın tedavi edilmesiyle kalp karıncığında var olan bozulma da iyileşmektedir. En anlaşılır açıklamayla, göğüste yer alan bu çöküntü hacmi kadar yer kalp ve akciğerden çalınmaktadır. Kunduracı göğsü deformitesi derecesinin tam olarak saptanması, tedavi için gerçekleştirilecek olan ameliyatın neticesinin başarısı bakımından büyük önem taşımaktadır.

Kunduracı Göğsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde kullanılan en başarılı tedavi yöntemi Nuss Ameliyatı olup, ilk kez 1987'de Donald Nuss tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha az kesi ve işlem gerektiren, operasyon süresi ve ameliyat sonrası iyileşme dönemi kısa olan ve günümüzde oldukça yaygın olarak başvurulan bir cerrahi yöntemdir. Sternum halk diliyle iman tahtasının arka kısmının çelik çubukla desteklenmesi ve normale dönmesi için öne doğru kaldırılması yöntemidir. Bu hastalıkta tedavi için en ideal yaş aralığı 7–14 yaş arası olup; ameliyatın ergenlik çağından önce yapılması, göğüs kafesinin bu dönemdeki hızlı büyümesi neticesinde normal şekline ulaşması için çok önemlidir. Ancak yine de bu teknikle 30 ve hatta 40'lı yaşlardaki hastalarda da çok iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Kunduracı Göğsü Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Operasyon sonrası 3-4 gün çok ağrılı olmaktadır. Bu yüzden hastaya epidural kateter yerleştirilerek kontrollü bir şekilde ağrının dindirilmesi mümkün olmaktadır. Bu ilk dönemden sonra ağızdan alınan veya gerektiğinde damardan verilen ağrı kesici ile ağrı kontrolüne devam edilmektedir. Hasta taburcu olduktan sonra ise ağrı kesici haplarla oluşabilecek ağrıları ortadan kaldırmaktadır. Hasta ilk 3 ay kendine dikkate etmeli ve ağır spor ve işlerden uzak kalmalıdır. Altı aydan sonra ve ömrü boyunca da grup sporları yerine bireysel sporlara yönelmelidir.
" } ] }